dimecres, 28 de novembre del 2012

Concentració contra la privatització de la gestió dels CAP

“El que vam aconseguir amb suor, esforç i treball, que no ens ho prenguin!”

BERTRAN CAZORLA · MARTORELL | 26/10/2012
 
Un centenar de veïns i veïnes es van concentrar aquest dijous des de dos quarts de vuit de la tarda a les portes del CAP Buenos Aires de Martorell en contra de la privatització dels serveis d’atenció primària a la ciutat, governada pel també president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, i amb majoria absoluta de CiU. La gent concentrada, convocada per la Plataforma Moviments Socials, creada recentment a la vila, va reclamar que l’Àrea Bàsica de Salut del principal municipi del Baix Llobregat Nord segueixi sent pública, gestionada per l’ICS.

Aquest institut sanitari pretén que no sigui així, va denunciar a la concentració Ana Rosa Sevillano, responsable de l’àmbit de Salut de CCOO al Baix Llobregat i membre de la junta de personal de l’àmbit d’atenció primària de la regió metropolitana sud de l’Institut Català de la Salut. Sevillano va narrar que, el 20 de juny passat, va presenciar una reunió al CAP Buenos Aires en què el gerent de l’ICS, Joaquim Casanovas, va proposar als metges constituir una Entitat de Base Associativa que assumís la gestió privada del centre.

Les Entitats de Base Associativa (EBA) són un instrument creat als anys noranta per la Generalitat pujolista que permet als metges unir-se en una empresa de prestació de serveis sanitaris i adjudicar-se serveis d’atenció primària. El primer servei que es va adjudicar a una EBA va ser l’Àrea Bàsica de Salut Vic II el 1996. Actualment hi ha a Catalunya nou EBA, que gestionen serveis a indrets com Vic i la resta d'Osona Sud o als barris barcelonins de Sant Gervasi, Sarrià i la Dreta de l’Eixample, entre d’altres.

"Segur que si es fa l'EBA baixarà la qualitat del servei"

“No entenem com el gerent de l’ICS promogui la privatització dels seus centres”, va denunciar Sevillano. “Tothom que posa diners en un projecte vol treure diners i segur que si es fa l’EBA baixarà la qualitat del servei, es llogaran les màquines, o hi haurà més cues”, va témer, per la seva banda, Ricard Sànchez, de la Plataforma Moviments Socials de Martorell.

La protesta també va aplegar integrants de la CUP, ICV i del PSC, entre ells alguns regidors. Un d’ells, Xavier Gómez (ICV), va indicar que en el ple de juliol va demanar a l’equip de govern si tenia constància dels plans de l’ICS, i que li van respondre amb vaguetats, recordant que l’atenció primària no és una competència municipal.

La protesta va acabar cap a les vuit, després que el veïnat ocupés el carrer més proper al CAP durant cinc minuts. “El que vam aconseguir amb suor, esforç i treball, que no ens ho prenguin!”, era la consigna que cridava, per exemple, Manuel Moreno Guerrero. Moreno, nascut a Granada, ha viscut 50 dels seus 80 anys a Martorell, on va treballar durant 25 anys a l’empresa química Solvay i hi va protagonitzar el 1974 una vaga de 52 dies. Aquest dijous l’home recordava que una de les primeres reivindicacions de l’AVV Buenos Aires, fundada el 1974 per gent com ell, que llavors militava al PSUC, va ser un ambulatori. El CAP es va estrenar el 1976 i va ser reformat el 2009.

Font: Setmanari de comunicació La Directa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada