divendres, 12 d’abril del 2013

Esther Vivas exposa a Martorell que cal perdre la por per aconseguir un veritable canvi social i polític
 

Un nou èxit de la Plataforma Moviment Social de Martorell, organitzant la xerrada-debat sobre l'estafa de la crisi i la resposta indignada de la societat de la mà de l'activista Esther Vivas, i apostant per aportar visions i opinions diverses, malgrat les dificultats amb l'Ajuntament per tal d'aconseguir un espai dur a terme l'activitat.

Després de l'assistència massiva que va aconseguir a la xerrada sobre capitalisme, ètica i moviments socials, de la mà de la Teresa Forcades, la Plataforma Moviment Social de Martorell va reunir una cinquantena de veïns i veïnes de Martorell per debatre sobre l'origen de la crisi, les polítiques que s'estan aplicant i quina resposta està articulant la societat al menjador del CEiP Mercè Rodoreda.
L'Esther Vivas, activista anticapitalista, ha explicat l'origen i evolució de la crisi, des de la caiguda del Lehman Brothers fins a l'actualitat, parant especial atenció a les polítiques austericides i a la privatització encoberta dels serveis públics que s'està duent a terme actualment. Amb dades a la mà, Vivas ha fet una explicació molt il.lustrativa de com aquesta crisi només està generant desigualtat. Així, mentre s'acomiada i es fa fora a les persones de casa seva amb l'excusa de la crisi, "l’Informe Riquesa Global 2012 afirma que a l’Estat espanyol el nombre de milionaris creixerà en els pròxims cinc anys un 110%, doblant la xifra actual, i arribant a les més de 600 mil fortunes. Els de dalt ens passen la factura de la crisi mentre segueixen amb els seus negocis". Aquest és el gran expoli, la gran estafa que estem patint, una transferència de recursos dels de baix cap als de dalt amb total impunitat.
L'Esther Vivas, a més d'activista, és experta en moviments socials alternatius, i va fet una magnífica radiografia sobre com la societat ha respòs davant la crisi al llarg d'aquests últims anys. Prenent el moviment 15M com a punt de partida, el defineix com "l'eclosió que va fer retornar la confiança en nosaltres com a subjectes de canvi" i el desencadenant d'altres moviments com "Rodea el Congreso" o la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, que actualment compta amb un recolzament amplíssim de la societat, del 80% segons enquestes publicades a El País, i que "té una legitimitat social que no tenen els governs en aquest moment". Degut a aquest ampli recolzament, els governs han reaccionat reprimint durament les protestes ciutadanes, criminalitzant els moviments socials.
Per últim, Vivas insisteix en què cal desobediència davant unes lleis injustes, com la llei hipotecària, i tenir una "lenta impaciència", doncs els canvis requereixen un temps, i sobretot perdre la por, especialment als centres de treball. Segons Vivas“aquests són els camins que hem de seguir per a aconseguir un veritable canvi en aquest sistema pervers que permet que uns pocs condemnin a la misèria a una majoria en benefici dels seus interessos”.
 
PLATAFORMA MOVIMENT SOCIAL MARTORELL
 
Martorell, 12 d'abril de 2013

1 comentari:

  1. No em va donar temps a fer la meva intervenció, així que la deixaré aquí per escrit i per moure un debat que considero important...a veure què penseu. El gran problema al que ens afrontem és la Teoria Econòmica neoliberal de Milton Friedman, exposada molt bé al llibre de Naomi Klein, podeu trobar coses al YouTube. Tots els economistas d'Espanya han estat ensinistrats en que si vols ser un bon economistas has d'aplicar aquestes teories que a més a més tenen reconeixament de Premi Nobel. Amb això vull dir, que no es tracta ni de dretes ni d'esquerres, ni de fills de Franco ni de Fills de Republicans. Es tracta del model econòmic que cap economista(ja sigui al PSOE, al PP, a CIU) s'atrevirà a posar en dubtes aquestes teories perquè seria tractat de boig, de tonto...i de fet están convençuts de que están fent el què és correcte. Per tant, hauriem de fer un anclatge agressiu i en les nostres propostes dir clarament i repetidament que el Neoliberalime Friedmanià és un CRIM CONTRA LA HUMANITAT. I això s'ha de repetir fins que la gent d'ESADE i IESE sentin vergonya de parlar d'aquestes teories.

    ResponElimina